Cea mai putin masiva galaxie din cele cunoscute pana in prezent numara doar 1.000 de stele, avand putina materie neagra, care le tine impreuna.
Descoperirea a fost facuta cu ajutorul Observatorului W. M. Keck si publicata marti de Jurnalul de Astrofizica, citat de Phys.org. Conform raportului, galaxia prezinta aspecte nemaintalnite pana acum. "A descoperi o galaxie atat de mica este ca si cum ai gasi un elefant mai mic decat un soarece", explica James Bullock, cosmolog, co-autor al raportului.
Astronomii cauta de ani buni acest tip de galaxie pitica, care orbiteaza Calea Lactee, existenta sa fiind banuita. Faptul ca pana acum nu a fost gasita daduse de gandit astronomilor, punand la indoiala intreaga intelegere a Universului.
Segue 2, cu o luminozitate de doar 900 de ori mai mare decat a Soarelui, comparativ cu Calea Lactee, de 20 de miliarde de ori mai stralucitoare decat acelasi astru, deschide calea cautarii altor poate mii de sisteme cu o masa foarte mica, ce orbiteaza nedetectate pana acum, a declarat acesta.
Existenta materiei intunecate, ce actioneaza ca un lipici galactic, face sa fie vorba de o galaxie, a explicat principalul autor al studiului, Evan Kirby.
Segue 2, descoperita in 2009, e minuscula comparativ cu Calea Lactee. Pana acum, insa, a fost perceputa ca fiind mult mai densa, de unde si uimirea oamenilor de stiinta, care doar recent au reusit sa-i stabileasca adevaratele dimensiuni.
Observatorul Keck este singurul care detine in prezent telescoape indeajuns de puternice pentru a face aceasta observatie.
Cea mai putin masiva galaxie din cele cunoscute pana in prezent numara doar 1.000 de stele, avand putina materie neagra, care le tine impreuna.
Descoperirea a fost facuta cu ajutorul Observatorului W. M. Keck si publicata marti de Jurnalul de Astrofiz