Adevărul este că ieri, prin Piaţa Centrală, nu era niciun comerciant cu ciuperci culese de prin pădure, dar oamenii vând direct, din mers, sau duc acasă oamenilor care le cer să le culeagă de pe deal. Nu este sănătos, este chiar periculos.
Ileana Şandor, asistent şef UPU SMURD, spune că numărul cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci este foarte mare, zilnic ajung oameni în urgenţă din cauza acestor intoxicaţii. Aşadar, mare grijă de unde şi ce cumpăraţi. Cel mai bine este să vă feriţi de ciupercile care nu sunt crescute pe plantaţii private, supravegheate. DSP Hunedoara avertizează asupra acestor intoxicaţii, care reprezintă o problemă medicală importantă din cauza frecvenţei crescute a acestora în acest sezon bogat în precipitaţii, care favorizează dezvoltarea ciupercilor. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale, deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii. „Cei care ajung în urgenţă cu intoxicaţii spun că au mâncat ciuperci, pe care le mâncau în fiecare an, le cunosc, şi până acum nu le-au făcut rău”, spune Ileana Şandor. Iată deci că nu poţi fi sigur de „sănătatea” ciupercilor, chiar dacă eşti un fin cunoscător. Testele băbeşti, cel cu argintul înnegrit la atingerea unei ciuperci otrăvitoare, pierderea toxicităţii la aplicarea oţetului ori fierberea nu sunt valabile, de aceea nu plecaţi urechea nici la leacurile băbeşti pentru tratarea intoxicaţiei.
Orice intoxicaţie cu ciuperci constituie o urgenţă medicală şi trebuie tratată ca atare. Intoxicaţia poate debuta rapid, de la 30 de minute până la 6 ore, sau cu debut tardiv, 6 până la 48 de ore.
Adevărul este că ieri, prin Piaţa Centrală, nu era niciun comerciant cu ciuperci culese de prin pădure, dar oamenii vând direct, din mers, sau duc acasă oamenilor care le cer să le culeagă de pe deal. Nu este sănătos, e