China a lansat marti dimineata cea mai ambitioasa si mai de durata misiune spatiala din istoria tarii. In asteptarea declansarii bataliei pentru Luna, cei trei astronauti, printre care si o femeie, vor efectua o serie de manevre inedite pe un modul spatial chinez.
Aceasta este prima misiune dintr-o serie de trei, la fel de lungi, echipajele urmand sa ramana pe orbita timp de 15 zile. Naveta Shenzhu va jonctiona, in regim automat si manual, cu modulul spatial Tiangong, o statie cilindrica de 10 metri lungime si un diametru de peste trei metri. Cei trei astronauti vor finaliza constructia statiei, un fel de laborator special, conceput pentru a pune la punct tehnologii care vor servi la realizarea unei statii mai mari, capabila sa concureze cu Statia Spatiala Internationala.
China, care realizeaza propriul sau program spatial incepand din 8 octombrie 1956, este a treia putere spatiala dupa Rusia si Statele Unite care a realizat cu succes operatiuni de jonctiune automata pe orbita. Prima naveta care a incercat aceasta manevra a fost Shenzhu VIII, in noiembrie 2011.
China este, de asemenea, a treia tara, dupa SUA si URSS, care au trimit o femeie in spatiu gratie propriilor tehnologii. In China, deschiztoarea de drumuri a fost Liu Yang, in varsta de 33 de ani, care a zburat pe orbita in 2012, la bordul navetei Shenzhu IX.