O navetă spaţială chineză a decolat astăzi cu trei astronauţi la bord, într-o misiune de 15 zile către un laborator din spaţiu.
Nava Shenzou 10 şi-a luat zborul de la un cosmodrom din deşertul Gobi, în partea vestică a Chinei la ora 11.38, ora României.
Potrivit Reuters, odată ajunsă în spaţiu, Shenzou 10 va andoca la Tiangong 1, un laborator modular din spaţiu, iar cei trei astronauţi - doi bărbaţi şi o femeie - vor face mai multe experimente şi vor testa funcţiile sistemului. De asemenea, ei vor ţine o lecţie deschisă cu elevii de pe Terra.
În iunie anul trecut, China a finalizat primul său experiment în care o navetă cu astronauţi a andocat la bordul Tiangong 1. Practic, efortul chinezilor este de a avea o staţie spaţială autonomă, asemănătoare Staţiei Spaţiale Internaţionale. Este încă un efort al Chinei de a se alinia la standardele tehnologice ale Vestului.
În deşertul Gobi a fost prezent inclusiv preşedintele Xi Jinping, care a vorbit cu astronauţii şi a spus că este "extrem de fericit să fie acolo". "Sunteţi mândria poporului chinez şi această misiune este glorioasă şi sacră", a mai spus Xi Jinping, citat de Reuters. Această misiune este cea mai lungă a chinezilor şi a doua pentru comandantul Nie Haisheng. Foto Decolarea Shenzou 10 din deşertul Gobi
Chinezii au mai trimis patru misiuni cu oameni în spaţiu din 2003 încoace. Cu toate că încă nu au capacitatea tehnică a rivalilor vestici, chinezii încearcă să îi ajungă din urmă. Iniţial, programul spaţial chinez a început în 1949, în timpul regimului lui Mao Zedong.
În plus, mulţi se întreabă care este scopul unei asemenea misiuni, în afară de cel de propagandă. Testarea andocării de acest tip a fost făcută de americani şi de ruşi acum mulţi ani, iar modulul Tiangong 1 este unul experimental şi nu poate fi o staţie spaţială de sine stătătoare.
Până în 2020, chinezii vo