Răzvan Mărcuş şi colegul său Kevin Armenean, studenţi la Cluj-Napoca, şi-au pus la bătaie toate cunoştinţele de fizică pentru a rezolva o problemă căreia marile companii de telefonie mobilă nu i-au dat de cap. Răzvan Mărcuş şi colegul său Kevin Armenean, studenţi la Cluj-Napoca, şi-au pus la bătaie toate cunoştinţele de fizică pentru a rezolva o problemă căreia marile companii de telefonie mobilă nu i-au dat de cap.
Cei doi tineri au reuşit să pună la punct un dispozitiv care păstrează mobilul încărcat permanent. “Oricui i s-a întâmplat să rămână fără baterie la telefon. Mai ales după apariţia smartphone-urilor, care au un consum mare de energie din cauza procesoarelor performante, a conectivităţii permanente cu sateliţii, a ecranelor mari şi multe altele. Am apelat la cunoştinţele de fizică şi am reuşit să creez un dispozitiv capabil să încarce bateria mobilului cu un efort minim. Am lucrat la proiect împreună cu un coleg de facultate, Kevin Armenean. Dispozitivul nostru este, de fapt, un generator inerţial, pe care l-am construit din magneţi tip neodim şi bobine simple”, a declarat Răzvan Mărcuş pentru Ziarul Hunedoreanului.
Invenţia revoluţionară seamănă cu o husă, are grosimea de 20 de milimetri, poate fi folosită de oricine şi permite î n - cărcarea telefonului în situaţii de urgenţă, când nu avem aproape o priză.
“Avantajele sistemului nu sunt de neglijat. Pe lângă faptul că vom avea în permanenţă telefonul încărcat, energia electrică este produsă ecologic. Sperăm ca ideea noastră să fie implementată într-o bună zi, ţinând cont de uşurinţa cu care poate fi folosit dispozitivul. Costurile de producţie ar fi reduse şi astfel ar avea un impact important asupra pieţei”, a mai spus Răzvan. Visul lui s-ar putea împlini, având în vedere că invenţia celor doi studenţi a fost deja premiată la o competiţie de profil.