Apele Dunării sunt aşteptate cu teamă în ţara noastră. În Europa au făcut prăpăd! Sursa: APELE ROMANE
După ce au făcut făcut ravagii în Europa, valurile Dunării par să se potolească la intrarea în România. Meteorologii şi specialiştii de la Apele Române, consultaţi de EVZ, spun că Dunărea va avea un debit sub pragul de inundaţii, la intrarea în ţară, în zona Baziaş, judeţul Caraş Severin. Premierul Victor Ponta a cerut explicaţii. În cadrul Comandamentului pentru combaterea efectelor inun daţiilor, el a spus: „Doamne ajută, să nu se întâmple nimic în România, deşi eu nu pricep cum doar la noi nu se va întâmpla nimic!”.
În ce condiţii ne inundă
Specialiştii spun că, la intrarea în România, estimată a se produce pe 16 iunie, ceea ce a mai rămas din viitura de pe fluviu nu va ridica nivelul apei peste limita de inundaţii. „Risc de inundaţii pe fluviul Dunărea există în momentul în care debitul de intrare în ţară depăşeşte 12.500-13.000 de metri cubi pe secundă, iar durata viiturii este mai mare de trei săptămâni”, au precizat specialiştii de la Apele Române. Pe 16 iunie, se aşteaptă atingerea unui debit maxim la intrarea în ţară, în zona Baziaş, de 10.500 de metri cubi pe secundă.
Zonele de risc
Oficiali de la Apele Române spun că, în acest moment, nu se înregistrează viituri majore pe principalii afluenţi ai fluviului, din Serbia şi Croaţia. Este vorba despre râurile Sava, Tisa şi, respectiv, Drava. Aceşti afluenţi umflă, de obicei, Dunărea. Chiar şi în condiţiile în care s-a anunţat cod galben pe 20 de râuri din ţara noastră, specialiştii spun că revărsarea acestora în Dunăre ar creşte nivelul apei cu cel mult 1.000 de metri cubi.
În cazul unei viituri mari pe Dunăre în zona de risc sunt localităţile aflate pe ruta Calafat-Zimnicea-Giurgiu- Călăraşi. Cel mai mare pericol s-ar înregistra în zonele aflate pe braţul Borcea, pe ruta Călăraşi