Persoanele care îşi asumă răspunderea de a îngriji copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate ar putea beneficia de un ajutor financiar din partea Statului. În Vrancea sunt înregistraţi 3.450 de copii proveniţi din 2.350 de familii care au ales calea străinătăţii pentru câştigarea banilor care să le asigure un trai cât de cât decent. Dintre aceştia, 1152 au ambii părinţi plecaţi peste graniţă, 1793 au rămas în grija unui singur părinte în timp ce celălalt este plecat, iar 505 copii s-au trezit în situaţia de a-şi trăi copilăria separaţi de unicul părinte pe care-l mai au.
Potrivit statisticii întocmite la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, din totalul copiilor din judeţ, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, 3335 au rămas în îngrijirea rudelor până la gradul IV, fără a fi nevoie să le fie instituită vreo măsură de protecţie. Alţi 29 au ajuns în grija asistenţilor maternali, pentru 16 s-a instituit măsura plasamentului în sistem rezidenţial, 46 se află în plasament la rude până la gradul IV, încă trei copii au fost plasaţi la alte persoane/familii în timp ce 21 figurează ca fiind în alte situaţii. Totodată, 1754 de copii sunt băieţi şi 1696 sunt fete.
În ceea ce priveşte vârsta, cei mai mulţi copii rămaşi fără părinţi sunt între 14 – 18 ani, 1007 au între 10-13 ani, 803 au vârste cuprinse între 7 şi 9 ani, 451 sunt micuţi cu vârste între 3 şi 6 ani, 97 au între 1-2 ani, iar 37 nu au împlinit încă măcar un an de viaţă. Şi aceştia sunt doar copiii despre care se ştie că au părinţii plecaţi peste hotare, statistica fiind întocmită pentru trimestrul I al acestui an, pe baza informaţiilor transmise de primăriile din judeţ. Numărul s-ar putea mări considerabil ţinând cont că la DGASPC Vrancea nu au transmis aceste date primăriile Adjud, Andreiaşu, Coteşti, Jariştea, Jitia