Mișcările de stradă din Turcia continuă, în a unsprezecea zi de proteste, iar în cursul dimineții în Piața Taksim din Istanbul au fost mobilizate trupele de ordine pentru dispersarea manifestanților care, conform declarațiilor din surse oficiale, ar dăuna imaginii Turciei în plan extern.
Situația a devenit cu atât mai delicată cu cât, în cursul zilei de ieri, preşedintele turc Abdullah Gül ar fi promulgat chiar proiectul unei legi controversate, propusă de guvernul islamo-conservator, lege care, în opinia multora, ar fi stat chiar la originea nemulțumirilor tinerilor îndreptate împotriva cabinetului premierului Recep Erdogan.
Legea prevede limitarea consumului, vânzării şi publicității la băuturi alcoolice.
Preşedintele “a trimis Legea 6.497 la serviciile premierului pentru publicare” în Monitorul Oficial, a anunţat ieri Preşedinţia turcă într-un comunicat.
Legea va intra în vigoare din momentul publicării ei în Monitorul Oficial.
Textul legii a fost prezentat în Parlament de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, iar argumentele invocate de inițiatorii ei s-au legat de necesitatea de a proteja sănătatea populaţiei.
Legea a fost votată în data de 24 mai a.c., la capătul unei proceduri apreciate ca fiind extrem de rapidă.
Potrivit specificărilor legii, vânzarea produselor alcoolice este interzisă în toate unităţile comerciale în intervalul orar 22.00-06.00, precum şi la orice oră în apropierea instituţiilor şcolare şi a moscheilor.
În plus, legea prevede ca mesajele care amintesc pericolele consumului de alcool să fie de acum obligatorii în ce privește toate băuturile de acest tip.
Mai mult decât atât, sponsorizarea unor evenimente sportive sau de alt fel de către producători de băuturi alcoolice va fi interzisă, potrivit legii, la fel şi prezenţa imaginilor care încurajează consum