Producătorii agricoli moldoveni n-au tras învăţăminte de pe urma embargoului la importul de vinuri impus de Rusia în 2006. Aproape toate fructele exportate de Moldova ajung pe piaţa rusească.
Niciun sezon nu trece fără probleme în sectorul agrar. Dacă anul trecut producătorii agricoli s-au confruntat cu seceta, controalele excesive din partea Fiscului şi barierele impuse de Vamă, în acest an au de înfruntat şi concurenţa acerbă pe piaţa rusească.
Ministrul se teme de repetarea anului 2006
„În 2001, fiind viceministru, am atenţionat conducerea ţării şi oamenii de afaceri că nu e normal ca aproape tot exportul de vinuri să fie orientat pe piaţa rusească. N-am fost ascultat. A trebuit să vină embargoul din 2006 ca oamenii să înţeleagă că nu e bine să depindem de o singură piaţă. Dar se vede că n-am tras concluzii: în 2012, circa 90% din exportul de fructe a luat calea Rusiei. Mă tem să nu se repete situaţia din 2006“, a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, la o întrunire cu exportatorii de produse agroalimentare.
Ministrul le-a sugerat producătorilor să caute şi alte pieţe de desfacere, dar să se adapteze şi la noile condiţii din Rusia. Şi asta deoarece, după aderarea acestei ţări la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMS), exportatorii din Moldova nu mai beneficiază de facilităţi şi se confruntă cu o concurenţă dură din partea celor din Polonia, Italia, Spania sau China. Expertul PNUD Dan Vulpe, coautor al unui studiu privind problemele exportatorilor de fructe şi legume, a remarcat existenţa mai multor bariere administrative la export, care ar putea fi înlăturate uşor. Acestea ţin de eliberarea certificatelor de origine, taxele vamale neoficiale (care ajung la 10% din valoarea mărfii exportate), listele de exportatori etc.
Dar sunt probleme mai dificile, „fundamentale“, cum le-a numit expertul, ce nu pot fi rezolvare fără efo