În cea de-a şasea zi de lucru a Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, parlamentarii au stabilit în ce condiţii se dizolvă Parlamentul dacă un referendum de demitere a preşedintelui nu are rezultatul scontat. Astfel, parlamentarii au decis ca dacă un referendum de demitere a fost validat, în condiţiile legii (cvorum de prezenţă de 30%, iar opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente), legislativul să fie dizolvat în cazul în care cel puţin jumătate dintre voturile exprimate sunt împotriva demiterii şefului statului.
În şedinţa de luni, parlamentarii au decis, pe lângă scurtarea mandatului preşedintelui de la 5 la 4 ani, să-i ia şi din atribuţii. Astfel, potrivit amendamentelor adoptate în şedinţa de luni, şeful statului este obligat să accepte premierul propus de partidul sau alianţa care a câştigat alegerile, nu are dreptul să refuze nominalizările de miniştri în caz de remaniere şi nu mai poate cere urmărirea penală a miniştrilor şi nici să-i suspende din funcţie, atribut care revine acum exclusiv parlamentului.
Gândul vă prezintă LIVE TEXT cea de-a şasea zi de lucru a Comisiei pentru revizuirea legii fundamentale.
UPDATE 15.40 Membrii Comisiei pentru revizuirea Constituţiei au trecut în legea fundamentală, la articolul 122, şi o instituţie nouă, anunţată şi de ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, şi anume Consiliul Regional.
"Consiliul regional este autoritatea administraţiei publice pentru coordonarea activităţii consiliilor judeţene, în vederea realizării serviciilor publice de interes regional", alin.1.
"Consiliul regional este ales şi funcţionează în condiţiile legii", alin.2.
UPDATE 14.54 Liberalii au propus ca din CNS - Consiliul Naţional de Securitate (fostul CSAT)- să facă parte şi un reprezentant al partidelor din opoziţie, cu statutul de invitat perman