Importanti lideri europeni, de la Angela Merkel la comisarii europeni si sefii serviciilor de informatii, se pregatesc sa ia la intrebari omologii lor americani pe tema programului de supraveghere Prism, furiosi ca informatiile particulare ale cetatenilor Uniunii Europene au fost interceptate de acesta.
Cancelarul german, Angela Merkel, va deschide discutia cu presedintele american, Barack Obama, saptamana viitoare. Vicepresedintele Comisiei Europene si responsabilul pentru protectia datelor in UE, Viviane Reding, ii va lua la intrebari pe oficialii americani la o intalnire in Dublin, vineri, scrie The Guardian.
Reding va incerca sa afle daca accesul la date personale in programul Prism este limitat la cazuri individuale, se bazeaza pe suspiciuni concrete sau sunt accesate informatii in masa.
Comisarul federal german pentru protectia datelor, Peter Schaar, considera inacceptabil ca autoritatile americane sa aiba acces la datele private ale ceatenilor europeni si ca nivelul de protectie sa fie mai scazut decat cel garantat cetatenilor americani.
"Pana acum, SUA nu au avut un nivel adecvat de protectie a datelor garantat in lege si controlat de organisme independente, ca in Europa. Este esential pentru mine sa nu mai ignoram intrebarea ce se intampla cu datele sectorului privat daca sunt strane de SUA sau terte companii si autoritati publice doresc sa aiba acces la acest date. Nu stiu cat de mult sunt informate guvernele UE despre detaliile detinute de SUA, insa o problema poate fi ca informatiile colectate de autoritatile americane se intorc din SUA in Europa si sunt utilizate de autoritatile europene", a aratat acesta.
Antonello Soro, seful autoritatii italiene de protectie a datelor, s-a declarat, la randul sau, "foarte ingrijorat" de consecintele supravegherii SUA asupra cetatenilor europeni si italieni in