Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a calificat drept "lipsite de temei" acuzaţiile că serviciile secrete ar spiona propriii cetăţeni prin intermediul unui program american de monitorizare a comunicaţiilor. Acuzaţiile au fost lansate de un fost tehnician angajat al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) şi au provocat alarmă în cercurile guvernamentale pe ambele maluri ale Atlanticului.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
William Hague a răspuns prompt solicitării de a da explicaţii deputaţilor în Camera Comunelor cu privire la acuzaţiile că Centrul de Comunicaţii Guvernamentale (GCHQ), una dintre cele trei agenţii de securitate, alături de MI5 şi MI6, ar ocoli legile britanice, primind date despre comunicaţiile pe Internet ale multor cetăţeni britanici, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA.
Ministrul de Externe, căruia îi e subordonat GCHQ, a refuzat să confirme sau să infirme dacă Marea Britanie are acces la programul american PRISM, o bază de date presupusă a oferi NSA şi Biroului de Investigații Federale (FBI) acces rapid la bazele de date ale unor giganți ai comunicațiilor virtuale cum ar fi Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo şi Skype.
Hague a mai spus că politica guvernelor britanice succesive a fost de a nu comenta când e vorba de chestiuni de securitate, dar a lăudat cooperarea americano-britanică în domeniul culegerii de informații.
El a ţinut să-i asigure însă pe deputaţi că toate acestea se petrec într-un cadru strict legal şi că serviciile secrete trebuie să dea socoteală atât Guvernului cât şi parlamentarilor şi a confirmat că GCHQ va prezenta marţi un raport comisiei parlamentare de informaţii şi securitate. Programul de spionaj PRISM
Informaţiile cu privire la programul american PRISM a fost divulgate de un fost angajat al CIA, Edward Snowden, apa