Chiar în ziua în care împlinește 44 de ani sculptorul Horia Bojin a decis să se arate lumii așa cum nu a mai făcut-o până acum, în prima sa expoziție de amploare, Metamorfoze, vernisată, marți, la Calpe Galery, în bastion.
Să facem inventarul: sunt 34 de sculpturi. Din care 9 bronzuri, 11 pietre și 14 lemne. Pe lângă sculpturi Bojin expune 22 de desene pe pânză de mari dimensiuni. Admite că e pentru prima data când iese din atelier cu toate cele – a se citi ”materiale în care sau cu care crează” - iar apariția pe simeze cu desene este ea însăși o premieră. Dacă pentru un sculptor desenele țin de bucătăria internă a facerii unei statui, desenele lui Horia Bojin sunt ele însele opere de sine stătătoare.
“Te avertizez că e patru şi zece”
De unde îl știi pe Bojin? Sau de unde ar trebui? Sigur ai văzut Pâinea grea din Piața Unirii pe străduța care dă spre Papillon sau Facultatea de Arte. E una din operele lui monumentale. Sau poate ai trecut prin Caransebeș și i-ai văzut lucrarea ”Turcul și pistolul”. Sau ai apreciat alte lucrări pe cere i le poți admira de la București până pe malul mării. Practic nu ai cum să nu îl știi pe Horia Bojin.
“Horia Bojin, ca persoană, e masiv. Barba e piraterească. Privirea e piraterească. Strângerea mâinii e de urs. E genul de om pe care, dacă-l întrebi cât e ceasul, îţi spune : “Te avertizez că e patru şi zece”. Deşi persoana sa e discretă, Horia Bojin e, cu toate acestea, bine cunoscut timişorenilor. O lucrare în parcul Triade, şi una în parcul ArTuborg, la intrarea în Parcul Copiilor, piatră brută împachetată în metal, ambele cu o anume tentă ludică, apoi Pâinea grea din Piaţa Unirii şi Dialog, o lucrare în andezit, meditativă, arhaică şi spiritualizată, în Piaţa 700, sunt prezenţele lui Horia Bojin în cetate. Trecem zilnic pe lîngă el. Îl cunoaştem mai bine decît credem. Ne e mai familiar decît credem.