Sute de kilograme de mici trebuie retrase de la comercializare in 23 de judete ale tarii, ca urmare a unor suspiciuni privind o posibila contaminare cu Salmonella spp. Surse neoficiale spun ca masura a fost dispusa si la nivelul judetului Maramures, insa datele nu au fost confirmate sau infirmate de catre reprezentantii Directiei Sanitara Veterninara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), care au mentionat ca singurele informatii vor fi furnizate de catre responsabilii de la nivel central.
Contactati de eMaramures, reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA ) au aratat ca situatia e departe de a fi grava si ca detalii se vor da abia dupa sosirea rezultatelor analizelor pentru tipizarea Salmonella spp , care dureaza intre 7 si 10 zile. Ei au subliniat ca e foarte posibil ca micii in cauza sa nu prezinte probleme pentru sanatate.
Intr-un comunicat remis de institutie se explica faptul ca, in cadrul unui control oficial derulat la finalul lunii mai, au fost prelevate de la un depozit de produse congelate cinci probe din carne preparata produsa de o unitate de procesare din judetul Neamt si ca, in urma unor analize facute de catre specialistii sanitar-veterinari din Prahova, in data de 7 iunie s-a depistat prezenta Salmonella spp.
“Conform procedurilor, tulpina de Salmonella spp izolata din probele de carne de mici a fost expediata catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica din Bucuresti ISPV Bucuresti, pentru tipizare . Imediat a fost declansata alerta prin Sistemul de Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje. Din primele date ale anchetei a rezultat ca depozitul de produse congelate a receptionat, in data de 29.04.2013, cantitatea de 840 de kg de carne preparata mici. Din aceasta cantitate, pana la data de 7 iunie, a fost livrata, in 23 de judete, o cantitate de 635 de kg .