6.381 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa in primul trimestru al acestui an, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand au fost deschise 7.139 de insolvente noi. Insa, numarul insolventelor a crescut in cazul firmelor cu afaceri de peste 1 mil. euro.
Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, se observa scaderea generalizata pentru toate sectoarele de activitate a volumului insolventelor inregistrate in primul trimestru al anului curent fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Constructiile, HORECA si industria metalurgica au fost cele mai afectate sectoare de activitate raportat la numarul firmelor active.
Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii.
Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol in ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii 5 ani intre 50%-54%, iar primele 5 sectoare intre 65% - 70%. Aceste ponderi nu sunt intamplatoare si sunt determinate de factori structurali precum distributia sectoriala a tuturor firmelor active la nivel national, arata Coface.
Astfel, primele 5 sectoare care inregistreaza cel mai ridicat numar al insolventelor acopera o pondere similara si din punctul de vedere al totalului firmelor active. Avand in vedere acest factor structural, este important sa analizam numarul de insolvente raportat la totalul firmelor active din sectoru