Alba-neagra cu supraimpozitarea salariilor compensatorii. Anunţată ca o măsură necesară pentru a tăia elanul compensatoriilor exorbitante de la stat, cum a fost cazul foştilor şefi de la Supravegherea Asigurărilor şi CNVM, instituţii reorganizate acum în Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF), ordonanţa de urgenţă ieşită din guvern şi publicată joi în Monitorul Oficial extinde practic măsura către sectorul privat. Astfel, fie că e vorba de stat, fie că e vorba de privat, potrivit reglementării, salariile/îndemnizaţiile/sumele compensatorii ale membrilor consiliilor de administraţie sau de conducere sunt impozitate cu 85 la sută.
Primul care a admis realitatea ordonanţei a fost chiar consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, care a comentat că "obrazul gros este şi la stat, şi la privat". La scurt timp însă, Victor Ponta l-a pus la punct public, susţinând că acesta "nu ştie" şi ordonanţa se aplică doar în cazul comisiilor care au format ASF.
Cu toate acestea, în timpul dezbaterilor de marţi din comisia de buget din Camera Deputaţilor, atât reprezentanţii ASF, cât şi cei ai ministerului de Finanţe le-au explicat parlamentarilor că prevederea se aplică şi la stat, şi la privat. Tocmai din acest motiv, deputaţii au fost nevoiţi să propună un amendament în care se precizează clar că prevederea din ordonanţa dată de Guvernul Ponta îi vizează doar pe cei cu funcţii de conducere în comisiile care au format ASF. Cu toate acestea, până la promulgarea legii de aprobare a ordonanţei, aceasta îşi produce efectele, ceea ce înseamnă orice reprezentant al CA-urilor sau consiliilor de conducere de la stat sau privat, dacă are în contract care prevede compensatorii, sumele vor fi impozitate cu 85 la sută.
Aşa cum s-au desfăşurat lucrurile, premierul Victor Ponta nu a evaluat corect textul ordonanţei, semnând în necunoştinţă de cauză şi spunân