Cât a fost mic, relaţia dintre tine şi copilul tău a mers ca unsă – chiar dacă era mai zvăpăiat sau încăpăţânat, tot respecta autoritatea părintească. Dar de pe la 13-14 ani, parcă aţi început să vorbiţi limbi diferite. Nu te mai înţelegi cu el şi pace! Specialiştii site-ului www.desprecopii.com îţi spun cum să depăşeşti acest impas.
Vine seara acasă după ora stabilită şi, deşi te simţi uşurat(ă) că îl vezi intrând teafăr pe uşă, “sari la gâtul” lui. Şi praful s-a ales de planul tău de a îmbunătăţi comunicarea cu el! Respiră adânc şi întreabă- l, mai întâi, ce are de spus. Oricare ar fi explicaţia lui, tu procedezi corect: nu îl umileşti (lucru pe care un adolescent îl iartă greu sau… deloc) şi îi demonstrezi că nu are motive să se ascundă. Pe scurt – îi arăţi că îl respecţi.
Refuză să discute unele subiecte cu tine, nu mai vrea să îl însoţeşti la anumite evenimente, îţi respinge sfaturile, îţi dă replici tăioase? Nu o face cu rea intenţie, dar este derutat şi copleşit uneori de schimbările radicale prin care trece, în toiul procesului de maturizare. Arată-i că eşti, în continuare, persoana cea mai apropiată de el, că îl iubeşti şi îl susţii. Pentru că acum are nevoie de tine mai mult ca oricând.
Chiar dacă adolescentul din casa ta este în plin proces de schimbare, tot tu îl cunoşti mai bine decât oricine altcineva. Dacă intuiţia îţi spune că este acelaşi copil bun dintotdeauna, nu cădea în capcană şi nu-ţi pierde încrederea în el. Dacă intuiţia îţi spune însă că este ceva în neregulă, acţionează în consecinţă şi nu vei greşi.
A negocia înseamnă a discuta împreună regulile şi motivele din spatele lor. Este un exerciţiu excelent: pe de o parte, capacitatea adolescentului de a negocia îţi dă indicii despre gradul lui de maturitate; pe de altă parte, negocierea îţi impune ţie, ca părinte, să reexaminezi periodic regulile pe care le aplici şi să