Există multiple situații de viață în care adolescentul este nevoit să se confrunte cu sine și să își înfrunte de unul singur marile spaime care îl frământă înaintea unor primi pași determinanți înspre viața de adult.
Barierele de comunicare existente adesea între generații ori presiunea exercitată de părinți asupra propriilor lor copii în demersul educațional (care se confundă de multe ori, într-un spațiu educațional mult prea riguros, cu exercitarea unor măsuri de constrângere) îi pot cauza adolescentului angoase multiple, plasându-l în imposibilitatea de a comunica onest și deschis cu privire la propriile frământări și dileme.
Este de aceea o dată în plus prețios sprijinul pe care, în astfel de situații, îl poate oferi un psiholog, care se poate apleca atent asupra neliniștilor semnalate de adolescent, în încercarea de a contextualiza problema și de a face lumină în marea de incertitudini pe care o antrenează adolescența, această perioadă efervescentă a tranziției înspre viața de adult.
De această dată, psihologul redacției, Codruța Ciurlea, a căutat să vină în sprijinul Clarei, o tânără în vârstă de doar 19 ani, care își înfruntă angoasele și incertitudinile personale legate de startul în viața de femeie adultă, precum și de dificultatea de a menține și cultiva relații interumane apropiate în diversele medii sociale pe care le frecventează (și mai cu seamă de temerea ei de a cultiva o legătură apropiată cu persoanele de sex opus).
Clara i s-a confesat cu maximum de sinceritate Codruței astfel:
“Numele meu este Clara. Nici nu ştiu cum şi de unde să încep, cum să explic ceea ce mi se întâmplă…. Pe zi ce trece am tot mai puţină încredere în mine şi în lumea din jurul meu, în ceea ce se va întâmpla pe viitor, sunt mereu sigură că nu o să reuşesc să realizez nimic… Niciodată şi trăiesc cu o teamă continuă faţă de aproape orice… De e