Cultivatorii de căpșune din comuna Polovragi sunt nemulțumiți de producția slabă din această vară, iar edilul Ștefan Făsuescu a declarat că manifestarea intitulată „Ziua Căpșunelor” nu va mai avea loc tocmai din această cauză.
Cultivarea căpşunelor are o tradiţie veche în agricultura gorjeană, cu precădere în zona de nord a judeţului. Cei peste 300 de cultivatori asigură fructe pentru numeroase pieţe de desfacere din ţară. Majoritatea localnicilor cultivă căpşune, iar mulţi trăiesc de pe urma acestei afaceri. Producția din acest an îi nemulțumește pe cultivatori, care spun că din cauza ploilor abundente, căpșunele nu s-au copt așa cum trebuia ori s-au stricat pe câmp. Unora le-a mers mai bine, altora mai prost: „Noi, an de an, ieșim cu ele la poartă, pe marginea drumului. Oamenii vin și din alte județe să cumpere căpșune, ne știu că avem marfă ecologică, naturală. Vindem cu șapte lei kilogramul. Avem mai multe soiuri de căpșune. S-au făcut și nu prea anul acesta”, a spus o localnică din Polovragi.
Fără sărbătoarea căpșunelor
Din cauza ploilor puternice și abundente, anul acesta nu se va mai organiza „Ziua Căpșunelor”. „Nu se organizează anul acesta pentru că nu sunt fructe suficiente. Producătorii nu au mai vrut să se organizeze. Nici anul trecut nu s-a făcut festivalul. Producția este slabă din cauza ploilor, fructele nu s-au copt, au pierderi mari oamenii. S-a făcut cam 60% din producția anului trecut. Aici, la Polovragi, cam 80% dintre locuitori cultivă căpşune. Comuna Polovragi deţine una dintre cele mai mari suprafeţe de căpşune din Oltenia, peste 200 de hectare, sute dintre localnici trăind de pe urma acestor fructe. Cultivatorii din Polovragi asigură fructe pe numeroase pieţe de desfacere din România. Fiecare cetăţean al comunei are în curte căpşune, pe care le vinde sau le consumă în casă. Pe lângă cultivarea căpşunelor, locuitorii d