Doar cine nu vrea nu intră la liceu. În ultimii ani media de admitere la liceu a scăzut considerabil. De pildă, în Sălaj, ultima medie de admitere la liceu a fost anul trecut 3,36 la profilul mecanică. Reprezentanţii liceelor sălăjene sunt de părere că s-a ajuns în această situaţie deoarce absolvenţii de gimnaziu nu au avut altă variantă, nu a existat, în ultimii ani, un examen de triere a candidaţilor, iar pentru a nu rămane neocupate locurile în licee nu a fost impusă o limită în ceea ce priveşte nota de admitere la liceu. Astfel, toţi elevii au avut asigurat un loc la liceu, chiar dacă nu s-au prea omorât cu învăţatul.
Pe de altă parte, rezultatele la bacalaureat sunt consecinţa acestui fapt, şi anume că în clasa a IX-a se intră cu orice notă. În opinia directorilor liceelor sălăjene, pentru un elev care intră la liceu cu media 3 este foarte greu şi în multe situaţii imposibil să promoveze bacalaureatul.
Au promovat Bacul doar doi la sută
Un exemplu este Liceul Tehnologic Nr.1 din Nuşfalău. Anul trecut media ultimului elev admis a fost 3,51, la profilul mecanică, în timp ce promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 2 la sută. În acest an, la prima sesiune a examenului de bacalaureat s-au înscris 17 candidaţi din cei 26 de absolvenţi ai promoţiei actuale. Potrivit explicaţiilor Cameliei Floruţ, directorul unităţii liceale, o parte dintre absolvenţi au refuzat să se înscrie la examen. “Fiind un liceu tehnologic, obţinându-şi permisul de conducere, o parte dintre elevii claselor terminale s-au limitat doar la obţinerea diplomei de absolvire a liceului. De exemplu, la simulare nici nu au participat. Având în vedere rezultatele din ultimii ani, cel mai bine ar ca liceul să fie transformat în şcoală profesională. Aceasta ar fi intenţia noastră”, a spus directorul Liceului din Nuşfalău.
Profilul agricol nu mai are căutare
Un alt