Pentru Traian Basescu revizuirea Constitutiei e inutila.
Totusi, trezirea la viata a presedintelui demonstreaza singura de ce trebuie facute urgent cateva modificari in actuala lege fundamentala.
In primul rand, tocmai pentru a nu se mai ajunge la situatiile din 2009 - 2012, cand Traian Basescu devenise unicul factor decident de pe scena politica.
Proaspata iesire a presedintelui ne obliga sa ne amintim mai ales de cele mai nefaste momente ale perioadei recent incheiate, cand statul a fost cu adevarat blocat chiar de catre Traian Basescu.
Iar in ultimii ani statul a fost blocat mai ales in momentele in care presedintele tot mai autoritar a inceput sa intre in coliziune cu vointa majoritatii poporului. E o ironie amara astazi sa il auzi pe vinovatul principal pentru blocarea si griparea statului cum se plange si tremura pentru proiectul care scoate din Constitutie astfel de tentatii si reduce la minimum profilul presedintelui jucator.
Din acest punct de vedere, Traian Basescu mai bine totusi nu vorbea. Traumele trecutului apropiat sunt inca vii si, pentru unii, extrem de dureroase.
De exemplu, in 2009, statul a fost blocat luni in sir doar pentru ca Traian Basescu nu a dorit sa numeasca premierul propus de majoritatea parlamentara de atunci, dupa prima cadere a Guvernului Boc. Basescu a insistat sa nu il desemneze pe Klaus Iohannis, ci pe Liviu Negoita - omul fara nicio sustinere majoritara in Parlament.
Or, revizuirea Constitutiei a devenit inca de atunci o prioritate, tocmai pentru a interzice in viitor unor astfel de personaje sa isi exhibe prea mult labilitatile si vulnerabilitatile.
Episodul din 2009 este insa unul nevinovat pe langa ceea ce a urmat. Decizia taierilor bugetare si anuntul lor poarta, de asemenea, acelasi iz autoritar al unui presedinte iesit demult din