Ajunge sa ne gandim ce cheltuiala inseamna astazi curajul de a inalta un stadion olimpic pentru ca sa realizam uriasul efort facut de predecesori, atunci cand, fara alte utilaje decat roata, parghia si scripetele, inaltau monumente menite sa gazduiasca zeci de mii de spectatori.
Daca principiul piramidelor il regasim in locuri neasteptate de pe mai multe continente, arenele si amfiteatrele au un specific strict mediteranean.
Acestea apartin spatiului antic grec si celui roman, obarsia civilizatiei europene. Macar pentru atat merita vizitate cu acelasi interes cu care turistul isi poarta pasii prin muzeele Parisului, ale Madridului sau ale Sankt Petersburgului.
Listverse prezinta cateva imagini cu aceste teatre celebre ce merita vazute.
Teatrul din Taormia, Sicilia
Grecii au construit acest monument de arhitectura in secolul II i.Hr, pe coasta de est a insulei Sicilia.
Impresionat de arhitectura antica, turistul de astazi are motive sa fie incantat si de natura generoasa, care ii ofera prilejul sa admire din acest punct vulcanaul Etna, golful Naxos, localitatea Castelmola, cocotata in varful unei stanci, si apele cristaline ale Mediteranei.
Teatrul din Epidaurus, Grecia
Situat in sudul golfului Salonic, teatrul din Epidaurus este fara indoiala cel mai bine construit teatru antic din lume.
Are 55 randuri de scaune, dispuse pe 12 nivele in partea inferioara si 22 nivele la cea superioara. Capacitatea era de 20.000 spectatori. Acustica legendara a spatiului a facut sa se nasca numeroase controverse.
Conform unora, ea se datoreaza curentilor de aer, carora vechii greci le descoperisera calitatea de a amplifica sunetele. Altii sustin ca efectul este clasic, cel al reflexiei acustice in constructia de piatra. In ciuda unor cercetari de