Titlurile de colegiu vor trebui înnoite la fiecare 5 ani. Unul dintre criteriile obligatorii îl reprezintă promovabilitatea la bacalaureat peste media pe țară.
Foto: Colegiul Național “Roman-Vodă”
Promovabilitatea scăzută la examenul de bacalaureat ar putea reprezenta unul dintre motivele pentru colegiile vor fi declasificate, urmând să-și schimbe denumirea din “colegiu” în “liceu”. Conform unui document semnat de ministrul Remus Pricopie, condițiile de acordare a titlului de colegiu s-au înăsprit, iar titlul va fi temporar, urmând a fi înnoit la fiecare 5 ani. Cu alte cuvinte, liceele romașcane care au obținut deja acest titlu au la dispoziție 5 ani pentru a se alinia noilor cerințe impuse pentru a se regăsi în eșalonul superior al instituțiilor de învățământ. Printre provocările cărora trebuie să le facă față se află și una destul de greu de îndeplinit: cel puțin trei ani cu promovabilitate la examenul de bacalaureat peste media pe țară.
Tradiție, performanță, proiecte europene
Conform metodologiei de acordare a titlului de colegiu național sau colegiu tehnic, semnate de ministrul Educației Remus Pricopie în luna mai, aceste titluri au valabilitate limitată și pot fi reînnoite doar cu condiția respectării unor criterii minimale, care vizează laturi diferite ale activității desfășurate în școală. Criteriile de înnoire a titulaturii sunt aceleași cu criterile de acordare a titlului. Primul aspect evaluat urmărește contribuția deosebită privind dezvoltarea învățământului, științei, culturii și sportului, la nivel local, regional, național și internațional, activitatea educativă, pedagogică și științifică desfășurată și performanțele profesionale înregistrate de elevii unității de învățământ reflectate în rezultatele obținute la concursurile specifice naționale și internaționale. O altă condiție obligatorie pentru atribuirea