Pentru 3.475 de absolventi de liceu, ieri au început emotiile examenului de bacalaureat, cu prima probã, evaluarea competent elor lingvistice de comunicare oralã în limba si literatura românã. Dintre candidati, nu mai putin de 525 sunt absolventi din anii anteriori. Primele probe au înregistrat si trei cazuri speciale, ale unor elevi pentru care se impune prezenta unor cadre didactice “de sprijin”.
Ieri, a început sesiunea de varã a examenul de Bacalureat, cu prima probã, cea de evaluare a competentelor lingvistice, de comunicare oralã în limba si literatura românã. La acest examen national, în judet, s-au înscris în acest an 3.475 de candidati, dintre care 2.950 absolventi din acest an si 525 din promotiile anterioare. Acestia vor sustine competentele în 19 centre de examen. La aceastã probã, elevii nu au avut voie sã intre în sala de examen cu telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare, cu dictionare, manuale, notite sau însemnãri. Considerate mai usoare decât probele scrise, probele orale nu se concretizeazã într-o notã, ci prin acordarea unui nivel de competentã: mediu, avansat sau experimentat. Dacã un elev nu se prezintã la probele orale, el poate merge la examenele scrise, dar nu poate promova Bacalaureatul în actuala sesiune.
Cazuri speciale la bacalaureat
În aceastã sesiune a examenului, comisia judeteanã de bacalaureat se confruntã cu trei cazuri speciale. “Primul este cel al unei elev de la Liceul Pedagogic “Al. Vlahutã” Bârlad. Elevul este diagnosticat cu hipoacuzie severã si la probele orale necesitã prezenta unui profesor cunoscã tor al limbajului mimico-gestual. Un al doilea caz special este al unui elev de la Grupul Scolar Industrial “Ion Mincu” Vaslui, diagnosticat cu Sindromul Asperger. Acesta necesitã prezenta unui profesor de sprijin la sustinerea tuturor probelor de bacalaureat si i s-a acordat un timp de lucru mai mare