Socialistul menşevic Evgheni Tverskoi a locuit în Odesa în anii 1941-1944. În jurnalele sale el descrie perioada administraţiei româneşti ca fiind una de „îndestulare şi înflorire a culturii”.
Evgheni Tverskoi şi-a publicat însemnările în 1954 în Belgia. Se cunosc puţine date despre autor. Se presupune că acesta şi-a luat un pseudonim (iar numele adevărat ar fi Adrianov). Tverskoi s-ar fi născut în 1890. În a1912 a intrat în partidul meneşvic. Până la marea teroare stalinistă a lucrat ingener de căi ferate în oraşul Oriol. În 1931 a fost deportat pentru trei ani, iar din 1935 a bătut cărările GULAGULului timp de trei ani pentru „sabotaj”. În 1940 s-a stabilit la Odesa. În timpul administraţiei româneşti, Tverskoi a lucrat la căile ferate şi a publicat articole în ziarele locale. În 1944 s-a refugiat în Belgia, după care s-a stabilit în Canada, scrie Timpul.md.
Însemnările sale conţin detalii din viaţa cotidiană a Odesei în timpul administraţiei româneşti.
„Liderul Partidului Naţional – Ţărănesc Iuliu Maniu a reuşit să-şi impună viziune sa referitor la viitorul Transnsitriei. S-a adoptat o decizie oficială potrivit căreia cetăţenii sovietici au fost eliberaţi, obţinând aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români.
Guvernatorul Odesei a fost numit basarabeanul Gherman Pântea. Candidatura lui a fost susţinută de guvernatorul Transnistriei, profesorul Alexianu.
Treptat, viaţa în Odesa s-a normalizat. Staliniştii au lăsat însă multe distrugeri. Întreprinderile din Odesa au fost aruncate în aer. Depozitele cu produse alimentare, la fel, au fost nimicite, iar intrarea în port a fost blocată de vase scufundate.
Românii au reconstruit, în primul rând, bisericile. Ulterior, au demarat lucrările de refacere a fondului locativ-comunal. Muncitorii şi ţăranii s-au implicat activ. Pentru opt ore de muncă ei primeau 4-7 mărci. Administraţia orăşenească