Impozitarea cu 85% a salariilor compensatorii pentru managerii şi membrii consiliilor de administraţie, la plecarea din funcţii, se va aplica atât în la stat cât şi în mediul privat.
Dacă marţi, după adoptarea aşa-numitei "taxe pe obrazul gros", Guvernul a comunicat oficial că aceasta s-ar aplica doar conducerii instituţiilor care au fuzionat în Autoritatea de Supraveghere Financiară, textul ordonanţei publicat joi în Monitorul Oficial arată că taxa de 85% va fi aplicată fără deosebire, la stat şi în privat.
Explicaţia oferită de Ionel Blănculescu, consilierul onorifica al prim-ministrului, este aceea că "e un obraz gros la stat şi unul la privat", acesta dându-i ca exemplu pe foştii membri ai consiliilor de administraţie din sistemul bancar. "Astfel de personaje au încasat milioane de eurocare au venit tot de la noi, de la consumator, prin dobânzi mai mari", susţine Blănculescu în apărarea taxei.
Artificiile de comunicare ale Guvernului Ponta
Taxa de 85% a apărut după ce foştii membri ai instituţiilor care formează în prezent ASF au decis să îşi acorde salarii compensatorii de peste 230.000 de euro, primii beneficiari fiind Dan Constantinescu, Biro Albin şi fostul preşedinte al PC, Daniela Popa.
Promovată public de premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern, măsura a fost comunicată ca şi cum s-ar aplica doar în companiile şi autorităţile de stat.
"O să impozităm cu 85% salariile compensatorii pe care ei şi le-au dat tot lor. Cred că 15% din aceste sume deja reprezintă prea mult, dacă mă întrebaţi. Ideea că pui monopol de stat pe un domeniu, după care te îmbogăţeşti cu obrazul cât mai gros e un lucru care s-a întâmplat de multe ori în România şi aş vrea să punem capăt la aceste practici. Această impozitare încearcă să limiteze, repet, lipsa de bun simţ atunci când lucrezi, totuşi, într-o instituţie publică şi cân