Dacă Dunărea va ameninţa din nou Valea Oraşului, atunci autorităţile vor apela la tradiţionalii saci cu nisip. Asta în ciuda faptului că toţi cei care au venit la Galaţi în perioada inundaţiilor au promis un dig mai mare şi mai solid.
După inundaţiile din 2010, toţi cei care s-au perindat pe la Galaţi cu aere de salvatori – şi ne referim aici la preşedintele Traian Băsescu, premierul de atunci Emil Boc, precum şi o serie de miniştri din cabinetul său – au spus gălăţenilor că vor face tot posibilul ca vechiul dig care apără zona veche a oraşului şi zona industrială de furia apelor Dunării să fie refăcut şi înălţat. Din păcate, nimeni nu a alocat până acum fondurile necesare, estimate la câteva milioane de euro. Digul de protecţie a oraşului, lung de 4,5 km şi cu o înălţime medie de 1,5 metri s-a ales acum doi ani doar cu o cosmetizare, dalele fiind rearanjate după ce au fost serios afectate de inundaţiile din iulie 2010, atunci când fluviul a atins cele mai ridicate cote din istorie (aproape 690 de cm).
Cum digul de protecţie a oraşului nu a fost înălţat, autorităţile se pregătesc să stea în calea apelor cu tradiţionalii saci de nisip. După ultima şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au fost prevăzite fonduri pentru achiziţionarea a 20.000 de saci din rafie, o tonă de folie din polietilenă şi peste 70 de tone de nisip. Din calculele specialiştilor, Dunărea nu va depăşi cota de inundaţie de 600 de cm. În cazul în care acest lucru s-ar întâmpla, ar fi afectate câteva sute de case, zeci de firme, printre care printre care Portul Docuri, Şantierul Naval „Damen", Vama, Comcereal, Fabrica de ulei „Prutul", Laminorul de tablă, dar şi blocuri, Liceul de Marină şi un spital.
Totul ar putea fi rezolvat extrem de uşor dacă digul de la Cotul Pisicii (judeţul Tulcea – 10 km în aval de Galaţi) ar fi redus în înălţime şi transformat în dig submers