Chiar în ziua în care împlinește 44 de ani sculptorul Horia Bojin a decis să se arate lumii așa cum nu a mai făcut-o până acum, în prima sa expoziție de amploare, Metamorfoze, vernisată, astăzi, la Calpe Galery, în Bastion.
Să facem inventarul: sunt 34 de sculpturi. Dintre care nouă bronzuri, 11 pietre și 14 lemne. ”Lucrări volumetrice de factură abstractă, echilibrate impecabil în ritmul alternant al dialogului armonic, convex-concav, texturate insular, îndestulând palimsestul aerat, suprafeţe atinse fugar, direct, într-un joc precis iscat la frontiera dintre culoare, textură şi volum. Seria de evocări ronde-bosse creează un tot aparte, debordant prin sincronismul imuabil, degajat plenar prin alăturarea coerentă în contextul estetismului comun, unitar, într-o simbioză ambientală perfectă, urmărind circumstanţial spaţiul prestant, sobru, al Galeriei Calpe”, explică Gabriel Kelemen, doctor în arte vizuale, orperele de la Calpe.
Pe lângă sculpturi, Bojin expune 22 de desene pe pânză de mari dimensiuni. Admite că e pentru prima dată când iese din atelier cu “toate cele” – adică, ”materiale în care sau cu care creează” - iar apariția pe simeze cu desene este o premieră în sine. Dacă pentru un sculptor desenele țin de bucătăria internă a realizării unei statui, desenele lui Horia Bojin sunt ele însele opere de sine stătătoare.
“Te avertizez că e patru şi zece”
De unde îl știi pe Bojin? Sau de unde ar trebui? Sigur ai văzut Pâinea grea din Piața Unirii pe străduța care dă spre Papillon sau Facultatea de Arte. E una din operele lui montumentale. Sau poate ai trecut prin Caransebeș și i-ai văzut ”Turcul și pistolul”. Sau ai apreciat alte lucrări pe care i le poți admira de la București până pe malul mării. Practic, nu ai cum să nu îl știi pe Horia Bojin.
“Horia Bojin, ca persoană, e masiv. Barba e piraterească. Privirea e piraterească. Str