Un raport oficial american arata ca rezervele Romaniei de gaze de sist pot acoperi consumul necesar pentru urmatorii 100 de ani.
Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei (EIA) a estimat ca tara noastra are o cantitate de 51 de trilioane picioare cubice (cubic feet), adica 1,444 trilioane metri cubi de gaze de sist recuperabile tehnic, care sunt inca nedescoperite, insa ar putea fi accesate cu tehnologia existenta.
In conditiile in care consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi, aceste rezerve ar acoperi necesarul pentru 100 de ani.
Astfel, ne plasam pe locul al treilea in UE privind rezervele de gaze de sist, dupa Polonia (4,190 trilioane metri cubi) si Franta (3,879 trilioane metri cubi), potrivit raportului EIA.
De asemenea, pana la inceputul anului au fost gasite in Romania rezerve estimate la 4 trilioane picioare cubice, echivalentul a 113 miliarde metri cubi.
In ceea ce priveste petrolul prins sub formatiuni de roca de sist in Romania, EIA estimeaza un volum de 300 milioane de barili, fata de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zacaminte.
Astfel, potrivit estimarilor institutiei americane, explorarea zacamintelor de sist ar creste cu 50% rezervele de petrol ale Romaniei si de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.
SUA detine cele mai mari rezerve de gaze de sist din lume, urmata de China, Argentina, Algeria, Canada si Mexic.
In Romania, grupul american Chevron detine mai multe licente de explorare a zacamintelor de gaze de sist, in judetul Vaslui si in Dobrogea.
Un raport oficial american arata ca rezervele Romaniei de gaze de sist pot acoperi consumul necesar pentru urmatorii 100 de ani.
Administratia americana pentru informatie in domeniul energiei (EIA) a estima