Dan Voiculescu a reuşit să creeze un imperiu media prin care să controleze partide, opinie publică, să-şi negocieze cariera politică, de afaceri şi, în ultimii doi ani, libertatea.
Dan Voiculescu înseamnă trecutul comunist pe care l-a exploatat din plin, degringolada anilor ’90 şi politica strâmbă prin care a ajuns, după 23 de ani, principalul obstacol în parcursul democratic şi prooccidental al României.
Reţetabanilor
Începând din 1982, Dan Voiculescu a fost director general la Oficiul Argus - prima interfaţă a Securităţii cu oamenii de afaceri străini, înţesată de ofiţeri acoperiţi DIE -, dar, în fapt, era reprezentantul firmei cipriote Crescent Commercial & Maritime Cyprus în România, societate controlată de Securitate. Firma Crescent avea indicativul UM 0544 în actele Securităţii, era în relaţii directe cu Întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) „Dunărea“, firmă a Securității, condusă de generalul Constantin Gavril. Acesta i-a fost şef lui Voiculescu până în 1989 şi este acum arestat în aşa-numitul „dosar al bancherilor“, fiind acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat, care ar fi prejudiciat trei bănci comerciale cu suma de 22 de milioane de euro.
După moartea lui Nicolae Ceauşescu şi a fratelui acestuia, Marin Ceauşescu, apropiat colaborator al lui Dan Voiculescu în activitatea de comerţ exterior, conturile companiei Crescent, pe care a coordonat-o preşedintele PC, au dispărut. Anchetele s-au blocat şi, în final, nimeni nu ştie care a fost destinaţia banilor din acele conturi, cine a pus mâna pe acei bani sau măcar ce sume au existat în conturi.
Traseul pe care compania Grivco, adică Grupul Industrial Voiculescu şi Compania, l-a parcurs încă din 1990 este unul extrem de interesant. Firma s-a dezvoltat rapid, prin aporturi succesive de capital care au făcut ca, la 28 mai 1991