Autoritățile de la Moscova au admis cererea autorităților române privindu-l pe Vitalie Proca. ”Avem adresă de la Interpol să îl ridicăm în termen de 15 zile”, a declarat pentru EVZ un oficial al Poliției Române. Autorul atacului armat din cartierul bucureștean Vitan devine, astfel, primul cetățean extrădat de Rusia, după căderea Comunismului.
Pe numele lui Vitalie Proca a fost emis mandat de arestare în lipsă de către magistrații Tribunalului București. La scurt timp, Vitalie Proca a fost arestat la Moscova. ”În scurt timp, doi ofițeri se vor deplasa la Moscova pentru preluarea cetățeanului basarabean”, au precizat oficiali din Poliția Română. El era căutat și de autoritățile britanice pentru tentativa de asasinare a unui magnat rus stabilit la Londra, Gherman Gorbunțov.
Extrădarea lui Proca survine la scurt timp după ce autoritățile române au predat celor rusești un cetăţean din Republica Moldova, de 38 de ani, urmărit internaţional. Vitali Ababii era urmărit internaţional de către Biroul Naţional Interpol Moscova, de la data de 19 iulie 2010, fiind suspectat de comiterea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi furt calificat, pe numele său fiind emis la data de 9 iunie 2006, un mandat de arestare preventivă de către autorităţile ruse.
ATENTATUL DIN VITAN. Asasinatul a fost COMANDAT DIN AFARA ŢĂRII
Atentatul din Vitan
Pe 26 noiembrie 2012, un tânăr din cartierul Vitan era ciuruit cu mitraliera şi pistolul din dotarea moldoveanului Vitalie Proca, după cum au reuşit să probeze anchetatorii. Din dezvăluirile făcute de procurori reiese clar ceea ce şi ”Evenimentul zilei” a relatat încă de la începutul anchetei din Vitan: atacatorul a greşit ţinta. Vitalie Proca l-a confundat pe Răzvan Isăilă cu nimeni altul decât interlopul Ioan Dumitru Mironescu, rival al clanului Mararu, bănuit de aceştia că ar fi comandat uciderea lui Gheorghi