Marţi, Comisia pentru revizuirea Constituţiei s-a reunit, pentru a şasea zi de lucrări, după ce parlamentarii au decis luni, pe lângă scurtarea mandatului preşedintelui de la 5 la 4 ani, să-i ia şi din atribuţii. Astfel, potrivit amendamentelor adoptate în şedinţa de luni, şeful statului este obligat să accepte premierul propus de partidul sau alianţa care a câştigat alegerile, nu are dreptul să refuze nominalizările de miniştri în caz de remaniere şi nu mai poate cere urmărirea penală a miniştrilor şi nici să-i suspende din funcţie, atribut care revine acum exclusiv parlamentului.
Mai mult, membrii Comisiei au adoptat, de principiu, că Parlamentul se dizolvă dacă un referendum a fost invalidat, urmând să stabilească exact în ce condiţii.
Gândul vă prezintă LIVE TEXT din cea de-a şasea zi de lucru a Comisiei pentru revizuirea legii fundamentale.
UPDATE 10.50 Grupul parlamentar PSD a propus introducerea în Constituţie a unor noi alineate prin care să se stipuleze faptul că cele două Camere ale Parlamentului asigură principiul subsidiarităţii în cadrul Uniunii Europene în conformitate cu tratatele constitututive ale UE. Amendamentul a fost adoptat. Principiul subsidiarităţii se referă la rezolvarea problemelor europene la cel mai apropiat nivel de cetăţeanul afectat.
UPDATE 10.30 Şedinţa de lucru a început. Parlamentarii au revenit asupra unor articole amânate.
Marţi, Comisia pentru revizuirea Constituţiei s-a reunit, pentru a şasea zi de lucrări, după ce parlamentarii au decis luni, pe lângă scurtarea mandatului preşedintelui de la 5 la 4 ani, să-i ia şi din atribuţii. Astfel, potrivit amendamentelor adoptate în şedinţa de luni, şeful statului este obligat să accepte premierul propus de partidul sau alianţa care a câştigat alegerile, nu are dreptul să refuze nominalizările de miniştri în caz de remaniere şi nu mai poate cere urmărir