Recent, doi câini comunitari din Dej şi Apahida au fost confirmaţi cu rabie. În acest context, Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj organizează o campanie de vaccinare antirabică la vulpi în întreg judeţul.
Începând cu data de 17.06.2013 la nivelul judeţului Cluj se va demara acţiunea de vaccinare antirabică la vulpi prin distribuţie aeriană şi manuală de momeli vaccinale antirabice.
Municipalitatea turdeană informează populaţia că rabia este o boală incurabilă la om şi animale. Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi. Metoda cea mai eficientă de prevenire a acestei boli este vaccinarea antirabică a vulpilor şi a tuturor carnasierelor domestice (câini, pisici).
Timp de 14 zile de la momentul declanşării campaniei de vaccinare plimbarea în spaţiile publice a câinilor este permisă doar dacă sunt legaţi şi au botniţă. În zonele limitrofe localităţilor momelile vor fi distribuite manual iar în zonele din afara localităţilor momelile vor fi distribuite aerian. Pe teritoriile supuse vaccinării este interzis păşunatul animalelor timp de 14 zile. Persoanele care găsesc animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării, sunt obligate să le lase neatinse şi să anunţe imediat cel mai apropiat medic veterinar din localitate.
Momeala vaccinală nu este periculoasă pentru oameni, însă trebuie evitat contactul cu vaccinul.
Momelile vaccinale trebuie lăsate în spaţiile unde au fost găsite. Dacă insă, sunt găsite momeli vaccinale de către cetăţeni, într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejându-şi mâna, cu ajutorul unei pungi de plastic, se pot lua momelile şi se plasează într-o zonă împădurită etc.
La Turda ultimele cazuri de rabie la vulpe au fost sesizate în luna martie a acestui an. Vulpea depistată cu rabie a fost identificată în zona Băilor Sărate, ulterior a fost captu