Surpriză: Kosarom. mândria industriei alimentare, apare în raportul Guvernului cu datorii la stat de 5,2 milioane lei. Familia Apostol contestă actul, spunând că au achitat tot. “Am investit 15 milioane de euro în criză”
„60% din carnea din România este vândută la negru. Vrem TVA de 10%”, spune fondatorul grupului Kosarom. Familia Apostol s-a retras definitiv la Paşcani, de unde îşi conduce afacerile, renunţând la implicarea în politica ieşeană. Secretul ultimilor ani este axarea pe creşterea porcilor, planul fiind de a deveni nr. 1 în Moldova pe această piaţă. Au ajuns să se plângă de cererea prea mare şi că nu mai fac faţă comenzilor
Un raport din aprilie al celor mai mari 100 de datornici la stat includea şi grupul Kosarom, cu o datorie totală de 5,2 milioane de lei. În document se preciza că s-a demarat procedura executării silite, aceasta însemnând în faza iniţială o somaţie de plată.
„Chestiuni interne. Nu comentez”
Însă familia Apostol, care deţine în totalitate activele companiilor din cadrul Kosarom, susţine că la mijloc este o eroare, arătând şi un certificat fiscal care atestă că datoriile sunt plătite la zi. “A fost un TVA neachitat, dar de-o valoare mult mai mică. Am avut nişte probleme în contabilitate pentru care anumiţi responsabili şi-au primit mustrările. Nu comentez mai mult pentru că sunt chestiuni interne”, a spus Teodor Apostol, unul dintre cei doi fii ai fondatorului Kosarom.
Foto: Neculai APOSTOL, patron Kosarom
Atenţi la imaginea succesului lor în afaceri, Apostolii resping ideea că, la un moment dat, ar putea avea datorii. Certificatul fiscal pe care l-au arătat demonstrează că au plătit după ce au figurat în lista cu cei mai mari 100 de datornici. Raportul cuprindea date valabile la 31 martie 2013, iar certificatul fiscal a fost scos în aprilie. “Avem mare grijă cu ba