Desi limbile recunoscute ca oficiale in tarile Uniunii Europene sunt in numar de 25, Parlamentul UE are un angajat care vorbeste fluent 32 de limbi, ceea ce i-a inlesnit de altfel angajarea ca interpret sef al inaltei institutii.
Este vorba de cetateanul grec Ioannis Oikonomou, in varsta de 48 ani, de origine greaca, angajat deja de 15 ani in Parlamentul UE.
Ioannis a inceput invatarea limbilor straine de la varsta frageda. La 6 ani invata engleza, la 7 ani germana, apoi la zece ani italiana si rusa.
Ineditul consta nu numai in aceea ca are o dexteritate neobisnuita in a invata limbi straine, dar a facut-o totdeauna cu placere si pasiune, chiar si fara sa stie ca in viata isi va face din asta o profesie.
In afara limbilor europene si altor limbi curente, Ioannis si-a facut o placere din a invata chiar limbi moarte. In acest sens, portalul Factroom mentioneaza ca printre limbile invatate de el figureaza latina, sanscrita, dialecte vechi persane si multe altele. In prezent, si-a propus sa invete limba etiopeana, despre care se stie ca are si ea numeroase dialecte.
Problema poliglotilor preocupa de multa vreme specialistii, iar profesorul Richard Hudson de la Colegiul Universitar din Londra a propus introducerea termenului de "hyperpolyglot", pentru persoanele care vorbesc mai mult de sase limbi. Se considera ca tot ce depaseste acest nivel constituie un caz rar.
Cazurile rare nu sunt de altfel atat de putine cum par. Istoriografii nostri, dar si cei rusi consemnaza ca domnitorul Dimitrie Cantemir, un mare carturar al vremii sale, cunostea sapte limbi: romana, turca, rusa, latina, slavona, greaca, germana.
In zilele noastre, tot sapte limbi vorbeste si Graca Machel, fosta sotie a lui Nelson Mandela si vaduva fostului presedite mozambican Samora Machel. Graca Machel este singura femeie di