Încă un local apare pe latura vestică, într-un fost gang medieval. Anul trecut, planurile vizau reîntoarcerea spaţiului la funcţiunea iniţială: zonă publică.
Spaţiul fostei galerii de artă din vecinătate, recent închis, a fost preluat tot pentru o cafenea, într-o zonă deja ocupată de mai multe de bistrouri, restaurante şi terase.
Vara trecută, fostul gang de acces medieval al imobilului din Piaţa Unirii nr. 16 s-a deschis temporar publicului pentru vernisajul unei expoziţii, prilej cu care au fost aduse lucrări de disertaţie realizate în cadrul cursurilor postuniversitare de specializare „Reabilitarea monumentelor istorice", sub tutela Facultăţii de Istorie şi Filozofie şi a Fundaţiei Transylvania Trust. Atunci, arhitecţii vorbeau despre intenţia proprietarilor de a reda spaţiul rolului său iniţial şi despre renunţarea la funcţiunea comercială.
Fostul gang, deţinut de Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail, a funcţionat ca spaţiu de comerţ timp de zeci de ani, dar Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART) a anunţat intenţia de a aduce expoziţii itinerante şi participarea la transformarea fostului magazin dinspre Piaţa Unirii în spaţiu public. Spaţiul urma să fie reamenajat şi transformat în punct de informare pentru turişti şi ocazional în zonă de expoziţii. Primele intervenţii au şi fost realizate. La interval de câteva luni însă intenţiile proprietarilor au fost reorientate.
„Planurile s-au schimbat, iar spaţiul a fost dat în chirie pentru un bistro. Acesta ar trebui să se deschidă peste puţin timp", au menţionat reprezentanţii parohiei. „A trebuit să întrerupem parteneriatul cu Biserica. Ar fi trebuit ca spaţiul din gang să fie unul de cultură, dar va primi alte întrebuinţări şi revine la funcţiunea comercială. Va fi un bistro, aşa că am pierdut acest spaţiu, care nu se va mai deschide ca gang către curte, ci rămâne ca