Vara ne răsfaţă cu tot soiul de fructe dar, ca să păstrăm şi pe iarnă ceva din aroma lor, le... punem la borcan, preparând dulceţuri, gemuri şi compoturi de sezon. Fiecare tip de dulceaţă are secretele ei, în funcţie de specificul fructelor. Pentru o dulceaţă de calitate, se aleg fructe frumoase, tari şi proaspete, fără a fi trecute din copt.
Dulceaţă de cireşe amare
Ingrediente: 1 ½ kg zahăr, 1 ½ kg cireşe amare, zeama de la o lămâie, 1 plic de zahăr vanilat.
Preparare: Spălaţi bine cireşele, curăţaţi-le codiţele şi sâmburii, apoi amestecaţi-le cu zahărul, punându-le la fiert, într-o cratiţă, la foc mic. După ce începe să fiarbă, daţi focul mai tare şi prindeţi vasul de toarte, scuturându-l, fără a folosi lingura, astfel încât să nu se prindă dulceaţa. Când începe să se lege, adăugaţi zeama de lămâie şi mai daţi într-un clocot. Luaţi apoi cratiţa de pe foc, turnaţi conţinutul într-un vas termorezistent, lăsaţi să se răcească, apoi puneţi în borcane curate, sterilizate; legaţi sau capsaţi şi puneţi dulceaţa la păstrare, în cămară. Se serveşte simplă, cu clătite sau alt desert.