Dunărea care se apropie ameninţător de România pune pe jar autorităţile. La Călăraşi se verifică digurile şi se asigură materialele necesare şi echipele de intervenţie pentru a face faţă oricăror situaţii.
“Vom intra în faza de apărare, însă nu se va atinge vârful istoric în regimul îndiguit de 731 de centimetri cât s-a măsurat în 2006”, spun specialiştii de la Apele Române Călăraşi. Atunci zeci de localitati au fost inundate din cauza digurilor şubrede. Realizarea unor lucrări de consolidare a digului existent este mai mult decât necesară la Jegălia – Iezeru, dar şi în satul Gâldău.
Atât în 2006, cât şi în 2010, gospodăriile aflate în zona riverană braţului Borcea, precum şi suprafeţe mari de teren (islaz comunal, grădini şi gospodării) au fost inundate. Probleme au fost înregistrate şi în cartierul Măgureni, în zona de est a Călăraşiului, ce este afectată de fiecare dată când se umflă apele Borcei.
Şeful Apelor Române Călăraşi, Viorel Roman, estimează că investiţiile în aceste cazuri se ridică la peste 1,3 milioane de lei. Potrivit specialiştilor, unda de viitură va ajunge la Călăraşi în 21-22 iunie când vom intra în faza de apărare la diguri. “Nu ne aştemptăm la maxime istorice. La Călăraşi putem să suportăm un debit de 13.000 mc/secundă”, spun specialiştii.
Nu există probleme
La Bucureşti, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, afirmă că pe cursurile mari de apă nu există pericole de inundaţii, însă se fac pregătiri pentru a putea depăşi vârful de viitură de pe Dunăre, aşteptat în perioada 13-15 iunie, potrivit Mediafax.
„Dunărea, am făcut în această săptămână o evaluare, pentru a ne pregăti, pentru a putea tranzita vârful de viitură. Ne aşteptăm, în jurul datei de 13-15 iunie, să intre vârful de viitură în ţară. Din datele pe care le avem până în acest moment, debitele se vor situa undeva în jurul a