Maghiarii sunt nemulţumiţi de introducerea regiunilor, iar pedeliştii de păstrarea a două camere parlamentare.
Comisia de revizuire a Constituţiei a făcut publice ieri noi modificări pe care intenţionează să le propună pentru legea fundamentală, care vizează probleme mai degrabă administrative ale statului. Astfel, s-a stabilit că termenul în care prima Cameră sesizată trebuie să se pronunţe asupra iniţiativelor legislative scade de la 45 la 30 de zile, iar în cazul codurilor şi legilor complexe de la 60 la 45 de zile. De asemenea, parlamentarii au acceptat un amendament iniţiat de PNL care prevede că nu pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă pentru modificarea regimului infracţiunilor, pedepselor şi duratei de executare a acestora.
În fine, în dezbaterea publică va fi propusă şi modificarea potrivit căreia organele de specialitate ale administraţiei publice centrale autonome, aflate sub control parlamentar, în subordinea Guvernului sau a ministerelor, pot fi înfiinţate numai prin lege.
Ritmul alert cu care se anunţă toate aceste schimbări i-a nemulţumit pe liderii maghiarilor. UDMR a anunţat ieri că nu va susţine viitoarea Constituţie dacă aceasta va fi mai puţin coerentă decât precedenta. „Modul de abordare şi insuficienta dezbatere publică, lipsa de transparenţă pe mine mă îngrijorează. În anumite reglementări mergem într-o direcţie greşită. Dau un exemplu privind unităţile administrativ-teritoriale: introducerea încă unui nivel administrativ între judeţele actuale şi Guvernul central, deci regiunile“, a menţionat Kelemen Hunor, la RFI. Prin urmare, Uniunea va boicota referendumul de validare a modificărilor, dacă se vor păstra amendamentele actuale.
PDL ameninţă cu atacarea la CC
De asemenea, liderul PDL Cluj, Daniel Buda, a declarat ieri că partidul va ataca la Curtea Constituţională (CC) proiectul de modificare a legii fundamentale