Ministerul turc de Externe a transmis o notă oficială de protest Vaticanului după ce papa Francisc a afirmat recent că uciderea armenilor în timpul primului război mondial a fost ”primul genocid al secolului XX”.
Potrivit cotidianului turc Hurriyet, guvernul turc ”şi-a exprimat dezamăgirea” în legătură cu afirmaţiile suveranului pontif, transmiţând nemulţumirea sa Vaticanului prin reprezentanţii diplomatici la Ankara şi Roma, transmite Agerpres.
Papa a făcut referire la genocidul armean în timpul întâlnirii din 3 iunie avute cu patriarhul Nerses Bedros al XIX-lea al Ciliciei, capul Bisericii Catolice Armene. Nu este pentru prima dată când Francisc recunoaşte genocidul armean. În urmă cu câţiva ani, pe când era arhiepiscop de Buenos Aires, el a calificat uciderea şi trimiterea în exil a milioane de armeni drept ”cea mai mare crimă a Imperiului Otoman împotriva poporului armean şi a întregii umanităţi”.
În aprilie a.c. s-au împlinit 98 de ani de la masacrele comise împotriva armenilor în timpul Imperiului Otoman. Potrivit Erevanului, au murit 1.500.000 de armeni, adică peste jumătate din populaţia armeană la acea perioadă. Populaţia armeană din Anatolia şi Cilicia, catalogată de autorităţile de la acea vreme drept “inamic intern”, a fost constrânsă să plece în exil în deşertul Mesopotamiei. Numeroşi armeni au fost ucişi pe drum sau în tabere de refugiaţi.
De atunci, poporul armean luptă pentru recunoaşterea şi condamnarea internaţională a genocidului. Până acum, mai multe ţări au recunoscut oficial crimele comise împotriva armenilor între 1915 şi 1917, precum Belgia, Canada, Polonia, Rusia, Elveţia, Franţa. Parlamentul European a recunoscut genocidul armean la 18 iunie 1987.
Turcia nu acceptă însă ca evenimentele tragice ce au avut loc la începutul secolului trecut în estul Anatoliei să fie catalogate drept genocid, Ankara vorbind de repre