Un procent de 19% dintre angajatorii de pe piaţa locală vor să-şi crească numărul de angajaţi în perioada iulie - septembrie, în timp ce 10% vor să-şi reducă efectivele de personal din companii în trimestrul trei al anului, arată cel mai recent studiu al ManpowerGroup România, una dintre cele mai mari companii de recrutare şi muncă temporară de pe piaţa locală.
Studiul Manpower, realizat pe un eşantion de peste 630 de angajatori de pe piaţa locală, foloseşte un indicator – previziunea netă de angajare – calculat ca diferenţă între procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a numărului de angajaţi în fiecare trimestru al anului. Astfel, pentru perioada iulie - septembrie previziunea netă de angajare este de 10%, iar excluzând variaţiile sezoniere, rezultă un procent de 7% (reprezentând previziunea netă de angajare ajustată sezonier).
Cele mai optimiste planuri de angajare le au companiile care activează în sectorul industriei prelucrătoare (cu o previziune netă de angajare de +15%), precum şi în sectorul administraţiei publice şi servicii sociale (+12%, previziunea netă ajustată sezonier).
„În lipsa unor noi investiţii strategice, este posibil ca noile angajări planificate de către companiile private să nu compenseze cele peste 10.000 de posturi vizate recent pentru restructurări în unele companii şi instituţii de stat. Fiind o ţară care poate hrăni de trei ori propria populaţie şi având un potenţial uman solid în inginerie, IT şi nu numai, România poate crea masiv locuri noi de muncă. De asemenea, dacă acţiunile începute din 2011 de către inspectoratele de muncă privind combaterea muncii la negru ar fi susţinute, în doi - trei ani piaţa muncii din România ar arăta diferit, cu un nivel scăzut al competiţiei neloiale şi al evaziunii generate de joburile nef