Politistii avertizeaza ca in ultima perioada de timp, autorii infractiunilor de inselaciune si-au diversificat modurile de operare, aparand noi modalitati de savarsire a acestui gen de infractiuni, prin folosirea a diverse tehnici de comunicare – telefonie, sms, etc.
Metoda „Accidentul” este cel mai des folosita. Pentru prevenirea unor astfel de situatii, politistii va recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care sunteti contactati telefonic si sa nu dati curs solicitarii de a trimite bani. Suspectii utilizeaza calitati false (avocat, procuror, politist sau medic) si solicita telefonic diferite sume de bani diverselor persoane. Banii sunt ceruti sub pretextul ca rude apropiate (fiu, fiica, ginere) au fost victimele unor accidente de circulatie si au nevoie de bani pentru interventii urgente medicale sau au fost retinute de organele de politie pentru savarsirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani reprezinta onorariul acestora ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulatie.
Victimele sunt in general alese din randul persoanelor varstnice, vulnerabile, care, in prima faza, sunt contactate pe telefoanele fixe, fara afisaj electronic automat al numarului apelant, aceasta fiind o masura de precautie a suspectilor. Sub imperiul emotiilor cauzate de cele aflate, de cele mai multe ori, victimele nu mai retin detaliile discutiilor si sunt usor influentabile, astfel incat, cu foarte mare usurinta, accepta sa transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecti.
Pana acum faptul ca majoritatea suspectilor de inselaciuni sunt detinuti in diverse penitenciare, iar transferurile bancare sunt solicitate a fi facute in conturile unor complici care se afla in libertate. Pentru prevenirea unor astfel de situatii, politistii va recomanda sa manifestati pr