Pun umărul: Asociaţia de Turism Munţii Măcinului, Primăria Măcin, primăriile comunale apropiate, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean, şi nu în ultimul rând inimoasa profesoară Iordana Socobeanu, cea care se ocupă concret şi direct de demersuri pentru reîntoarcerea Universităţii Bucureşti la Măcin. Scopul declarat este dorinţa şi intenţia Universităţii Bucureşti, a Universităţii Hyperion din Bucureşti şi a Universităţii Tomis din Constanţa de a desfăşura activităţi de învăţământ şi cercetare în zona nord-dobrogeană, fiecare pe câte un segment ştiinţific, conform cu interesul şi posibilităţile acestora.
Primii paşi
Primii paşi sunt deja făcuţi prin înscrierea în anul I de studiu 2012-2013 a 12 studenţi la Facultatea de Economia Comerţului, Turismului, Serviciilor şi Managementul Calităţii de pe lângă Universitatea Tomis. Astăzi, la Primăria Măcin are loc o întâlnire a reprezentanţilor măcineni cu delegaţia Univesităţii Hyperion, iar Universitatea Bucureşti va face primul pas în perioada 1-5 iulie a.c. cu ocazia organizării Şcolii de vară a acestei universităţi, pe tema „Leadership şi piaţa muncii” cu 15 studenţi şi 5 traineri. Vor fi predate cursuri teoretice cu tematică elaborată pe parcurs, ţinând cont şi de profilul şi interesele studenţilor, dar şi a comunităţii locale. Un posibil rezultat ar consta în înfiinţarea unui centru pentru proiecte de cercetare ale studenţilor UB, cu sprijinul universităţii şi schiţarea, în linii mari, a unor idei de proiecte-pilot.
Profesor doctor Socobeanu spune că în acest fel ATMM face eforturi pentru promovarea corectă a imaginii zonei nord-dobrogene, dorindu-se dezvoltarea ei economică, pornindu-se de la considerentul că unicitatea Dobrogei, geologic, geografic, istoric, religios şi multicultural, nu este cunoscută şi preţuită aşa cum merită. Următorul pas urmează a fi făcut împreună cu Universitate