Scris de Diana Dutu - DSP atenţionează asupra pericolului mortal pe care îl reprezintă consumul de ciuperci din surse nesigure.
ARAD. Patru persoane din judeţul Arad au ajuns, în ultimele zile, la spital după ce au consumat ciuperci. O fetiţă de şase ani din comuna Vârfurile a fost diagnosticată cu intoxicaţie uşoară după ce a mâncat, împreună cu alte cinci persoane, mâncare gătită din ciuperci. Din fericire, din cei şase consumatori, doar unul a făcut intoxicaţie. În cazul fetei a fost nevoie de patru zile de spitalizare. Un bărbat în vârstă de 53 din localitatea Tauţ a fost internat, şi el, la Spitalul Judeţean, fiind diagnosticat cu intoxcaţie acută cu ciuperci din flora spontană. Două cazuri ceva mai grave „vin” tocmai din Vărădia, unde un bărbat de 53 de ani şi mama sa în vârstă de 72 de ani au consumat ciuperci cu conţinut toxic. Cei doi se află încă la spital, fiind internaţi la Secţia ATI2 a Judeţeanului arădean.DSP atenţionează
„Datorită înmulţirii numărului de cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Arad atrage atenţia populaţiei asupra pericolului mortal pe care îl reprezintă consumul de ciuperci din surse nesigure. Ciupercile adunate la întâmplare sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură” – atrage atenţia dr. Laura Nicolescu, director al DSP Arad.
Substanţele toxice conţinute de ciuperci nu sunt anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor.Semne şi sfaturi
Specialiştii din cadrul DSP Arad ne sfătuiesc să nu consumăm ciuperci culese din pădure sau de pe câmp