Ziarul Financiar organizează, miercuri şi joi, de la ora 9.00, la Hotel Marriott din Bucureşti, cea de-a doua ediţie a "ZF Bankers Summit", eveniment ce va reuni reprezentanţi de top ai sistemului bancar, lideri ai generaţiei tinere de bancheri şi analişti economici.
Robinetul finanţărilor de la băncile-mama s-a tot strâns în patru ani de criză, iar în unele cazuri de-abia mai picură. Din ce în ce mai multe bănci din România sunt nevoite să uite de reţeta de succes de până în 2008 – bani ieftini din afară peste care adăugau marje consistente şi să revină la lecţia de bază a adevăratei intermedieri bancare. Adică să mobilizeze resurse pe cont propriu şi în principal de pe piaţa locală, din care să acorde mai departe finanţări în economia locală, totul într-o ecuaţie de costuri şi caştiguri care să asigure un business sustenabil şi destul de eficient pentru că acţionarii să se simtă motivaţi să vina mai departe cu capital. Iar băncile care se dovedesc mai iscusite pot avea acces şi la finanţare externă, dar nu prin canalul băncii-mamă ca pe vremuri, ci pe cont propriu. Sunt pregătite băncile din România pentru aceasta transformare de paradigmă?
De aceea, Ziarul Financiar şi-a propus să repete experienţa de anul trecut, în acelaşi format bazat în special pe dialogul direct cu cei implicaţi în acest acest domeniu: Radu Gheţea - preşedinte CEC Bank, Tomas Spurny - preşedinte Executiv (CEO) BCR, Henk Paardekooper - preşedinte RBS România, Traian Halalai - preşedinte al Băncii de Import Export a României - EximBank, Răsvan Radu - preşedinte executiv (CEO) Unicredit Ţiriac Bank, Markus Lause - director Enterprise Business Unit Vodafone România, Anthony C. Hassiotis - preşedinte executiv al Bancpost şi al subsidiarelor Grupului Eurobank din România, Mihai Tănăsescu - vicepreşedinte Banca Europeana de Investiţii, Steven van Groningen - preşedinte şi CEO Raiffe