In Comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei e haos. Oamenii se "misca brownian", cum zice maestrul Marian Vanghelie. Ce se voteaza azi se rediscuta maine, iar ce s-a discutat acum o luna in Forumul Constitutional (pentru impresie artistica) zace prin vreun sertar.
Unul dintre amendamentele recent adoptate straluceste de incompetenta, pentru ca nu ne putem imagina ca parlamentarii constitutionalisti condusi de Crin Antonescu chiar au intentionat sa obstructioneze dreptul poporului roman de a initia un referendum, mai exact de a-si exprima suveranitatea de capul lui, fara sa fie cenzurat de Parlament.
Pe scurt, situatia sta cam asa: in noua Constitutie va scrie ca un referendum de interes national va putea fi initiat de un numar minim de 250.000 de cetateni. Exista insa si o conditie suplimentara: initiatorii trebuie sa provina din cel putin jumatate din cele 42 de judete plus Bucurestiul (adica din 21 de judete), iar din fiecare astfel de judet sa semneze pentru initiere cel putin 20.000 de romani.
Pai, o inmultire simpla arata ca: 21 judete x 20.000 de semnatari = 420.000 de cetateni.
Cu alte cuvinte, cele doua conditii se bat cap in cap. Degeaba scriem in Constitutie (Legea legilor!) ca 250.000 de oameni pot initia un referendum national daca impunem o conditie suplimentara care ii impiedica sa faca lucru.
Nu stiu parlamentarii respectivi aritmetica sau in comisia respectiva e o debandada totala?
De altfel, referendumul a fost facut harcea-parcea, politicienii demonstrand ca au fost puternic traumatizati de evenimentele din vara lui 2012 si de referendumul din 2009.
Comisia a coborat pragul de prezenta la 30% (de ce 30 si nu 25 sau 43,5?) si i-a luat dreptul presedintelui sa initieze un referendum fara acordul Parlamentului.
De fapt, nimeni nu va putea initia un r