În România postdecembristă este mult mai simplu să-ţi construieşti o vilă cu piscină decât să faci o afacere în zootehnie sau mai pe scurt să-ţi faci o fermă. Cu atât mai greu este să ridici de la „nivel zero” o făbricuţă de prelucrare a laptelului şi, mai pe urmă să reuşeşti să deschizi şi cinci spaţii de vânzare a produselor lactate. -AA+A
De la grajdurile distruse ale fostului CAP la ferma elveţiană din Domneşti a familiei Petruţ Pare aproape un lucru imposibil să pleci de la nimic, adică de la nişte grajduri dezafectate şi să ajungi la un şeptel de 100 de capete şi o unitate „elveţiană” de prelucrare a laptelui. Cea care a reuşit acest lucru este o familie – familia Petruţ din comuna Mărişelu, satul Domneşti. Seniorul Ioan Petruţ şi, mai târziu fiul acestuia Horia, dar şi ceilalţi din familie lucrează pentru a menţine această afacere şi, care a devenit, o dată cu trecerea timpului un mod de viaţă.
Ferma animalelor
La ferma familiei Petruţ am ajuns împreună cu primarul Toma Someşan, unul din edilii de comune din Bistriţa-Năsăud care are în „dotare” o strategie de dezvoltare a acestei unităţi administrativ-teritoriale. O strategie făcută după toate cutumele şi cerinţele unei adevărate anchete sociologice.
Toma Someşan e un primar care ştie cam tot ceea ce mişcă pe teritoriul comunei pe care o administrează. Şi bune şi rele, iar ferma de la Domneşti e o bilă albă pentru toată lumea.
„ Sunt mândru de ceea ce au făcut aceşti oameni aici, la ferma lor de la Domneşti. Să ştiţi că aici a fost foarte mult de muncit. Oamenii ăştia nu s-au jucat, au lucrat de dimineaţă până în noaptea, din greu, pentru că munca în zootehnie nu e deloc o plimbare. Uitaţi-vă în jur şi îmi veţi da dreptate”, ne spune Toma Someşan.
Iar Toma Someşan e primarul care are dreptate!
La ferma de la Domneşti, familia Petruţ a adus Elveţia sau Austria, într-u