In ultimele doua saptamani au aparut in presa informatii ca mai multe societati de asigurare din Romania vor demara o actiune de lobby pentru modificarea legii privind asigurarea de raspundere civila auto in asa fel incat raspunderea pe polita RCA sa treaca de la automobil (cum e in prezent) la sofer. Care sunt avantajele, dejavantajele si al cui este, de fapt, interesul?
In prezent, sunt peste 4,8 milioane de masini, in timp ce numarul permiselor auto este de aproximativ 6 milioane, ceea ce ar insemna ca veniturile si automat bugetul firmelor de asigurari va creste, in contextul daunelor tot mai mari pe segmentul de asigurari RCA.
Principala problema a pietei de asigurari RCA din Romania, comparativ cu pietele din regiune, este reprezentata de pretul nesustenabil al politelor, cauzat de concurenta nebuna pe fondul subscrierii pentru cash-flow a unor companii de asigurare, desi continua cresterea deja uriasa a daunelor pe vatamare corporala si pe Carte Verde, care constituie aproximativ 40-50% din valoarea tuturor daunelor suportate de asiguratori. Astfel, pretul mediu pe RCA este de circa 100-110 euro, ceea ce este nesustenabil, in timp ce in alte tari acestea ajung la 4-500 de euro.
"Cand vad un pret de 100 de euro la RCA nu-mi pot imagina cum acea companie poate sa aiba o rata combinata mai mica de 100%", spunea Artur Borowinski, vicepresedinte, Omniasig VIG, la FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari. Rata combinata este unul dintre cei mai importanti indicatori din industria asigurarilor si arata profitabilitatatea politelor vandute. Acest indicator se calculeaza ca raport dintre valoarea daunelor platite plus costul de achizitie a politelor (comisioanele brokerilor si ale agentilor) plus costurile administrative si valoarea primelor incasate. Daca acest raport depaseste 100%, vanzarea de asigurari este neprofitabila, deoarece costu