ADRNE a lansat spre dezbatere publică strategia de dezvoltare pentru următorii ani. Proiectul cuprinde și o analiză a situației actuale. Creșterea nivelului de dezvoltare depinde de fondurile europene și de investițiile în infrastructură.
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) cere sprijinul oamenilor de afaceri pentru a întocmi Strategia de Dezvoltare Regională Nord-Est 2014 – 2020. Proiectul privind această strategie a fost publicat atât pe site-ul ADNRE, cât și al instituțiilor partenere, cum ar fi Primăria municipiului Roman.
Din proiectul publicat spre consultare publică reiese faptul că infrastructura rutieră ne aduce cele mai multe deservicii și reprezintă un risc pentru dezvoltarea regiunii în următorii ani. Strategia pentru 2014 – 2020 este structurată pe șapte capitole: socio-demografic, mediu, turism, economic – mediu de afaceri, agricultură – dezvoltare rurală, dezvoltare urbană, infrastructură locală și regională.
Din analizele SWOT reiese că Regiunea Nord-Est are cea mai mare populație din toate regiune țării, o populație îmbătrânită, iar multe persoanele active lucrează în agricultură. De aici rezultă raportul ridicat al regiunii la formarea Produsului Intern Brut (PIB) în agricultură. Avem, însă, puține investiții străine în zonă și cel mai mic număr de întreprinderi active la mia de locuitori, din toate regiunile țării.
O altă concluzie este aceea că avem parte de bogății naturale, dar nu știm să le punem în valoare. Spre exemplu, niciuna din localitățile cu potențial balnear nu are statut de stațiune balneară sau balneo-climaterică.
În mediul rural locuiește 57% din populația regiunii, reprezentând peste două milioane de persoane. Dintre acestea, peste jumătate de milion îl reprezintă persoanele ocupate în agricultură. În cele mai multe cazuri se practică o agricultură de subzistență, fără a