Turism inedit practicat de mai mulţi posesori de aeronave ultrauşoare din străinătate, care de câteva zile survolează România şi aterizează în diferite locuri pe care le vizitează. Ieri a fost rândul pistei de la Salcea, acolo unde se află atât Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare”, cât şi Aerodromul „Grigore Baştan”, să-i primească pe aceşti turişti ai aerului.
În total, au aterizat 28 de aparate de zbor, respectiv avioane ultrauşoare, girocoptere sau motodeltaplane, care au venit de la Bacău, acolo unde străinii au vizitat fabrica de avioane.
Bacăul a fost doar una dintre etapele acestei vizite inedite, periplul aerian mai cuprinzând şi alte zone din România, cum ar fi Caransebeş, Clinceni sau Tulcea, iar dacă vremea le va permite, vor merge mai departe la Bistriţa, iar mai apoi la Şiria, lângă Arad.
În cele câteva zile petrecute în România, străinii s-au arătat impresionaţi de ceea ce au văzut.
„E minunat totul, nu am văzut niciodată aşa ceva, iar zborul a fost foarte, foarte special. Se poate zbura destul de jos, terenul este plat, iar eu vin dintr-o zonă cu munţi şi e foarte diferit”, a mărturisit unul dintre francezii care au aterizat ieri la Salcea.
Au parcurs mai multe ţări europene
Turiştii aerului au ajuns în România după ce au străbătut mai multe ţări europene. „Am traversat Franţa, Germania, Austria, Ungaria şi am ajuns aici, în ţara dumneavoastră foarte frumoasă”, a descris un alt pilot traseul parcurs până în prezent.
Numărul aparatelor de zbor din acest raid aerian trebuia să fie mult mai mare, dar, din păcate, condiţiile meteo i-au determinat pe unii dintre participanţi să renunţe. Potrivit organizatorilor, au renunţat 20 dintre participanţi, cei mai mulţi pentru că terenurile înierbate de la graniţa dintre Franţa şi Germania erau afectate de inundaţiile care devastează Europa.
„Se preconizau 50